MCQ - EDU-01

Multiple choice questions

EDU-01 Knowledge and curriculum philosophical and Sociological perspectives


1."Education is the manifestation of divine perfection already existing in man". Who said this? 

a. Mahatma Gandhi.    

b. Swami Vivekanand. 

c. Dr. S Radhakrishnan.  

d. Swami Dayananda Saraswati

          Ans: b. Swami vivekananda    

2.An example for non-formal education is

a. Family. 

b. School.  

c. universities. 

d. None of these. 

                Ans: a. Family

3.From which word the term 'Education' originate? 

a. Educate.  

b. Educere.  

c. Evolve. 

d. None of these. 

              Ans: b. Educere. 

4. Education is not pre-planned in -------

a. Informal education.

b. Non formal education. 

c. Formal education. 

d. None of these. 

         Ans: a. Informal education. 

5.which is the first school for a child's education? 

a. Society. 

b. Friends. 

c. Family. 

d. School.

            Ans: c. Family. 

6.Kindergarten system of education was contributed by 

a. Montessori

b. Froebal

c. Plato

d. Aristotle

               Ans. b. Froebal

7.Preparing the child  for a real life is the main aim of -------

a. Naturalism

b. Realism

c. Pragmatism

d. Humanism

               Ans : b. Realism

8.Who said ' Education is the creation of a sound mind in a sound body'? 

a. Aristotle

b. Rousseau

c. Dewey

d. Plato

              Ans: a. Aristotle

9.The greek word 'Pragma' means ------

a. Truth

b. Act or deed

c. Utility

d. Beauty

                 Ans: b. Act or deed

10.Education according to Dewey is  ---------

a. Preparation for life

b. Getting knowledge

c. Learning by doing

d. Schooling. 

                  Ans: c. Learning by doing

11.The science of Value is known as

a. Axiology

b. Cosmology

c. Sociology

d. None of these

              Ans:  a. Axiology

12.who introduced Project method? 

a. John Dewey

b. Montessori

c. Plato

d. Froebal

                Ans: a. John Dewey

13. Rama krishna Mission was founded by

a. Swami Dayanada

b. Swami Vivekananda

c. Raja Ram mohan Roy

d. Guru Nanak

               Ans: b. Swami Vivekananda

14.Religious education is strongly advocated by

a. Pragmatists

b. Idealists

c. Reaist

d. Existentialist

              Ans: b. Idealists

15.Eclectism means borrowing beliefs from

a. one philosophy

b. two philosophy

c. Three philosophy

d. Different philosophy 

              Ans: d. Different philosophy 

16. According to famous philosophers, teachinv is an /a

a. Art

b.Arts

c. Science

d. Technique. 

                  Ans: a. Art

17.Epistemology is the branch of philosophy concerned with the theory of -------

a. Education

b. learning

c. Knowledge

d. Philosophy of education

            Ans : c. Knowledge

18.Which is the process by which members of one  cultural group adopt the beliefs and behaviour of another group? 

a. Enculturation

b. cultural log

c. Acculturation

d. Cutural inertia

            Ans:  c. Acculturation

19.who coined  the term 'cultural Inertia'? 

a. W. F. Ogburn

b. Montessori. 

c. John Dewey

d.Michael Zarate

               Ans: d. Michael Zarate

20.Who defined democracy as a government of the people, by the people  and for the people? 

a. Theodore Parker

b. Abraham lincoln

c. Dr. S.  Radhakrishnan

d. Henry Clay

            Ans: b. Abraham Lincoln

21.  What does Freires's pedagogy aims to cultivate? 

a. Conscientisation

b. constituition

c. culturation

d. Enculturation

            Ans: a. Conscientisation

22.In some communities there is no improvement of status of women on account of religious attotude is an example of 

a. Groupism

b. Block social change

c. Dogmatism

d. Frequent conflicts

           Ans : c.  Dogmatism

23.--------- is the unity, identity of similarity of emotions 

a. Emotional Integration

b. National Integration

c. International understanding

d. None of these

              Ans: a. Emotional integration

24."International understanding or internationalism is a feeling that the individual is not only a member of his state but a member of the world" Who defined this? 

a. Walter H. C Lewis

b. Atmananda Mishra

c. Oliver Goldsmith

d. None of these

           Ans: c Oliver Goldsmith

25.Who defined philosophy as an unusual stubborn attempt to think clearly? 

a. William James

b. Plato

c. John Locke

d. Thomas Acquinas

            Ans: a. William James. 



 





Comments

Popular posts from this blog

cognitive map