MCQ -EDU-02

Multiple choice questions
EDU-02 Developmental perspectives of the learner. 


1. I am  primarily  interested in  thinking 

processess;  I am a ________ psychologist? 

a. Cognitive       b. Learning 

c.  Personality   d. Perception

Ans: a. Cognitive

2. Of the following, who is associated with the

Gestalt school of psychology?

a. Pavlov            b. Watson

c. Skinner          d. Max wertheimer 

Ans: d. Max Wertheimer

3. "The whole is greater than the sum of its part

 " is represented by which of the following? 

a. The Gestalt psychology

b. The Behaviorists 

c. The Structuralists 

d. The Functionalists 

Ans: a. The Gestalt Psychology

4. Psychologists are all_______?

a. Scientists         b. Practitioners

c. Both scientists and practitioners 

d. Either scientists or practitioners 

Ans: d. Either scientist or practitioners

5. Of the following who was a structuralist?

a. Skinner               b. Watson 

c. William James     d. Wilhelm Wundt 

Ans : d Wilhelm wundt

6.Behaviorism helped make psychology a ____

a. Fad                        b. Science 

c. Specialty               d. Behaviour

Ans : b. Science

7. The kind of theraphy developed by Freud is called 

a. S-R theraphy 

b. Gestalt theraphy

c. Psychoanalysis

d. Behavior modification. 

Ans: c. Psychoanalysis

8. The founder of first psychological laboratory was 

a. J. B  Watson            b. Skinner

c. Sigmund Freud      d. Wilhelm Wundt

Ans : d. Wilhelm Wundt

9. ----------psychology is concerned with thinking language and problem solving 

a. Behaviorists          b. Humanistic 

c. Psychoanalytic      d. Cognitive

Ans : d. Cognitive

10. William James wrote principles of psychology and founded

a. Structuralism     b. Behaviorism 

c. Functionalism     d.Humaniam 

Ans : c. Functionalism

11. Howard Gardner theorizes that there are _________ different kinds of intelligence

a.   8        b.  3    c.  120   d.   2

Ans : a. 8

12. According to Freud the energy from life instincts that drives personality is called the 

a. Ego               b. Libido

c. Life force    d. Eros

Ans : b. Libido

13. I Q may be defined as 

a. MA/CA×100        b. CA/MA×100

b. MA/100×CA        d.  MA×CA×100

Ans : a. MA/CAx100

14. Manu has a mental age of 8 and a chronological age of 10.  Manu's IQ is

a. 108     b. 125   c.  80    d. 92 

Ans: c. 80

15. During the first year of life the child is said to go through the________ stage

a. Oral                b. Anal

c. Genital          d. Phallic

Ans: a. Oral

16.who developed Social constructivism? 

a. Piaget                       b.Lev vygotsky

c. Noam chmosky       d. Kohlberg

  Ans: b.  Lev vygotsky

17.What is the oldest metjod of psychology? 

a. observation           b. clinical method

c. introspection         d. Experimental

  Ans: c. introspection

18. What is the meaning of Gestalt im German? 

a. whole               bMind

c. Shape                d. Part

Ans: c. Shape

19.Who is the father of action research? 

a. Kurt lewin           b. sigmund freud

c. skinner                  d. Watson

    Ans: a. Kurt lewin

20.which animal is used by Thorndike in his experiments? 

a. Dog                     b. Horse

c. Cat                       d. Monkey

Ans: c Cat

21.Which is the animal used by Pavlov in his experiments? 

a. Cat                         b. Dog

c. Rat                          d. Horse

   Ans : b.Dog

22. "psychology is the study of human behaviour and human relationships". whose definition is this? 

a. Woodworth              b. William james

c. william wundt          d. Crow and crow

Ans: d . Crow and crow

23.-----------is the transformation of new experiences into familiar ones

a. assimilation         b. schema

c. accomodation      d Equilibration

Ans: a. Assimilation

24.who advocated the two factor theory or eclectic theory? 

a. Guildford                 b. Alexander

c. Spearman                 d. Thurston

Ans : c. Spearman

25.Difficult  to pronounce certain words is -------

a. Slurring                b. Stuttering

c. stammering          d. Lisping

Ans : d. Lisping




              



    

Comments

Popular posts from this blog

cognitive map